Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) zdvíha varovný prst! Upozorňuje, že mnohí nedodržiavajú základy hygieny pri manipulácii a príprave potravín v kuchyni, čoho výsledkom sú nebezpečné baktérie, ktoré spúšťajú choroby. Prostredníctvom zaujímavého videa poukazuje WHO na niektoré chyby a radí, čo by mal každý robiť.
Vedeli ste o tom, že viac ako 200 chorôb sa šíri jedlom? Nevhodná teplota potravín pri varení či uskladnenie surových a pripravených potravín v spoločných obaloch! Aj to sú chyby, ktoré robia nevedomky ľudia v kuchyni. Tak sa vystavujú ochoreniam z potravín. Ako sa chrániť pred nebezpečnými baktériami?
Podľa WHO by sa mal každý riadiť nasledovnými kľúčmi:
1. Udržiavajte čistotu
Nezabúdajte na dôkladné umývanie rúk pred akoukoľvek manipuláciou s potravinami a taktiež si nezabudnite umyť plochy, používané na prípravu jedál.
2. Oddeľujte surové a varené potraviny
V žiadnom prípade neskladujte spoločne so surovými potravinami tie, ktoré ste tepelne upravili. Nôž a dosku nepoužívajte po krájaní surového mäsa na krájanie inej potraviny.
3. Potraviny uvarte dôkladne
Dôležité je venovať pozornosť správnemu vareniu, ktoré zabíja nebezpečné mikroorganizmy. Zvláštnu pozornosť venujte mäsu, hydine a morským živočíchom. Skvelým pomocníkom je teplomer na určenie teploty vody, v ktorej varíte potraviny. Teplota 70 ˚C je najideálnejšia nielen pri varení polievky a vývaru, ale aj iných potravín.
4. Skladujte potraviny pri bezpečnej teplote
Množstvo ľudí zvykne po uvarení skladovať potraviny pri izbovej teplote aj niekoľko hodín. Viac ako 2 hodiny by ste ich však nemali nechávať! Čo najskôr po varení by ste ich mali skonzumovať. Alebo rýchlo schladiť v chladničke hlavne tie potraviny, ktoré podliehajú skaze.
5. Používajte vodu a suroviny, ktoré sú bezpečné a neškodia zdraviu.
V prvom rade by ste mali používať nezávadnú vodu. Tou by ste mali umyť surové ovocie a zeleninu pred ich konzumáciou. Za každých okolností si vyberajte čerstvé a zdravé potraviny!