Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Účinok na telo, ktorý zachráni kolabujúci orgán: Tieto štyri druhy zeleniny jedzte aj v zime!

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Konzumovať zeleninu sa oplatí aj počas zimných mesiacov. Podľa záverov nového výskumu totiž pomáha predchádzať čoraz bežnejšiemu ochoreniu, ktoré zasahuje jeden z najdôležitejších orgánov - pečeň. A má aj ďalšie zdravotné benefity!

Tuková choroba pečene alebo steatóza pečene je spôsobená najmä životným štýlom. Nadmerná konzumácia nezdravých tukov sa prejavuje tukovatením pečene, ktoré môže viesť k cirhóze, steatohepatitíde alebo rakovine. Steatóza sa často týka obéznych ľudí s nedostatkom pohybu, ale vyskytuje sa aj u tých, ktorí sú napohľad chudí.

Čítajte viac: O koľkej sa v noci prebúdzate? Takto zistíte, ktorý telesný orgán kričí o pomoc!

Nové dôkazy naznačujú, že prevencia i terapia steatózy pečene by mohla byť spojená so zvýšenou konzumáciou listovej zeleniny. Vedci z Karolínskeho inštitútu vo švédskom Štokholme prišli na to, že anorganický dusičnan, zlúčenina, ktorú prirodzene obsahuje listová zelenina, eliminuje tvorbu tukov v pečeni. Najviac anorganických dusičnanov podľa odborníkov obsahujú zeler, listový šalát, špenát a rukola.

Niekoľko zdravotných bonusov naraz

Účinky anorganického dusičnanu vedci otestovali na myšiach, ktoré kŕmili vysoko kalorickou stravou s nadmerným obsahom tukov a cukrov, teda potravou, aká je typická pre západnú civilizáciu. Hlodavcom po nej začala stúpať hmotnosť, a rovnako rástla aj hladinu cukru v ich krvi. Keď však myšiam pridávali do stravy dusičnany z listovej zeleniny, priberanie na váhe aj tukovatenie pečene nebolo také výrazné ako v prípade myší, ktorých strava zlúčeninu neobsahovala. Navyše, ďalším pozitívnym efektom pôsobenia dusičnanov bol nižší krvný tlak a lepšia citlivosť na inzulín.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (1)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Pozitívne účinky dusičnanov na organizmus potvrdili aj dávnejšie štúdie, podľa ktorých zlepšujú bunkový metabolizmus. V praxi to znamená, že častou konzumáciou listovej zeleniny telu nielenže pomáhate efektívnejšie tráviť tuky, ale chránite ho aj pred vznikom cukrovky 2. typu či kardiovaskulárnymi chorobami. Podrobnosti o výskume zverejnil odborný magazín Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

 

Viac o téme: Listová zeleninaSteatóza pečeneTuková choroba pečene
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9