Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Prečo by ste NEMALI ísť do SPRCHY pred spaním? Po tomto ZISTENÍ to prestanete robiť

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Čo sa vyrovná príjemnému pocitu, ísť do postele po dlhej horúcej sprche? Z lekárskeho hľadiska to však nie je práve najlepší nápad. Tento zdanlivo zdravý návyk by mohol viac uškodiť ako pomôcť.

Sprchovanie tesne pred spaním nie je až také relaxačné, ako sa píše na brightside.me.

1. Bude sa vám ťažšie zaspávať

Sprcha pred uložením sa do postele v skutočnosti môže narušiť váš spánok. Najlepšie telo relaxuje, keď je jeho telesná teplota o niečo nižšia, takže, keď sa začne pripravovať na dobrý spánok, teplota trochu klesne. Teplá sprcha zvýši teplotu jadra a zmätie telo. Ak máte pocit, že nemôžete ísť spať bez kúpania, zvoľte si vlažnú sprchu aspoň hodinu alebo dve pred tým, ako si ľahnete.

Čítajte tiež: Máte v krvi veľa TUKOVÝCH látok? Kritický stav spoznáte na ZÁCHODE, toto si VŠÍMAJTE!

2. Rozbúši sa vám srdce

Ak ste niekedy mali pocit, že vám srdce po horúcej sprche bije rýchlejšie, v skutočnosti to má vedecké vysvetlenie. Horúca voda zvyšuje krvný tlak a lekári upozorňujú, že môže dokonca prehriať telo a spôsobiť stres vášmu srdcu. Keď vám bije srdce, pravdepodobne strávite noc prehadzovaním sa a otáčaním, čo môže nakoniec viesť k ešte väčším zdravotným problémom.

Prečo by ste NEMALI
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

3. Priberiete

Dať si chutnú večeru a hneď po tom horúcu sprchu sa môže zdať ako perfektný spôsob, ako ukončiť deň a ísť spať. Ale v skutočnosti by skok do sprchy po jedle mohol zmiasť váš tráviaci systém a viesť k priberaniu. Trávenie vyžaduje zvýšený prietok krvi do žalúdka a sprchovanie spôsobí, že krv prúdi do iných častí tela. Ak máte pocit, že sa potrebujete večer osprchovať, je lepšie počkať aspoň 30 minút po jedle.

4. Je to zlé pre vaše vlasy

Sprchovanie tesne pred spaním, keď máte ešte mokré vlasy, nie je dobrý nápad! Spánok s vlhkými vlasmi spôsobí, že váš vankúš absorbuje vlhkosť a vytvorí perfektné teplé a vlhké prostredie pre rast škodlivých baktérií. To zase môže viesť k rôznym problémom s pokožkou hlavy, ako je svrbenie, podráždenie a lupiny.

Viac o téme: SprchaZdravieSpánokSprchovanie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9