Keďže obličky sú filtrom, ktorý sa stará o celkovú čistotu nášho tela, neplatí sa ich zanedbávať. Postarať sa o ne môžete jednoduchým spôsobom. Tento nápoj by im mohol prospieť.
Káva obsahuje mnoho prospešných zlúčenín pre ľudské zdravie, vrátane kofeínu, diterpénov a kyseliny chlorogenovej. Štúdie ukazujú, že konzumácia kofeínového nápoja je spojená s prevenciou chronických a degeneratívnych stavov vrátane rakoviny, kardiovaskulárnych porúch, cukrovky a Parkinsonovej choroby.
Kofeín, najčastejšie skúmaná zlúčenina v nápoji, má taktiež pozitívny vplyv na funkciu obličiek, pričom, ak si každý deň doprajete čierny mok, zníži riziko chronického ochorenia obličiek, ako sa píše na medicalnewstoday.com. Hoci ostatné zlúčeniny v káve nie sú vedcami moc preskúmané, je známe, že zlúčeniny ako kyselina chlorogénová a trigonelín znižujú zápal v tele a oxidačný stres.
Čítajte tiež: Táto RASTLINNÁ strava zvyšuje riziko rakoviny PRSNÍKA: POTRAVINY, ktoré sú za tým!
Nedávno vedci skúmali účinky konzumácie kávy na akútne poškodenie obličiek (AKI), keď tento orgán úplne alebo čiastočne stratí svoju funkciu. AKI predstavuje problém verejného zdravia a týka sa približne 0,25 % bežnej populácie, čo sa zvyšuje na 18 % medzi jednotlivcami, ktorí sú každý rok hospitalizovaní. Z ich analýzy vedci zistili, že vyšší príjem kávy je spojený s nižším rizikom výskytu AKI. Štúdia bola publikovaná v Kidney International Reports.
Najprospešnejšie množstvo kávy
Výskumníci použili údaje od 14 207 dospelých vo veku 45 – 64 rokov zo štúdie o riziku aterosklerózy v komunitách (ARIC). Výskumníci hodnotili spotrebu kávy účastníkov počas ich prvej návštevy prostredníctvom dotazníka o frekvencii jedla.
Celkovo zistili, že:
- 27 % nikdy nepilo kávu
- 14 % vypilo menej ako šálku nápoja denne
- 19 % vypilo 1 šálku denne
- 23 % pilo 2-3 šálky denne
- 17 % vypilo viac ako 3 šálky denne
Na definovanie akútneho poškodenia obličiek sa výskumníci zamerali na mieru hospitalizácie počas 24 rokov sledovania. Počas obdobia sledovania zaznamenali 1 694 prípadov incidentu AKI. Jedinci, ktorí konzumovali akékoľvek množstvo kávy, mali o 11 % nižšie riziko vzniku AKI v porovnaní s jedincami, ktorí nápoj nekonzumovali. Výskumníci ďalej zaznamenali vzťah medzi AKI a príjmom kávy v závislosti od dávky, pričom najpodstatnejšie zníženie rizika zaznamenali tí, ktorí konzumujú 2-3 šálky kávy denne.
Zaujme vás: KVÍZ o najčastejších letných CHOROBÁCH: Čo nás najviac OHROZUJE v horúcom období?
Za ochrannými účinkami kávy by mohla byť prítomnosť bioaktívnych zlúčenín v káve, ktoré zlepšujú perfúziu a využitie kyslíka v obličkách. Na druhej strane, vplyv by mohli mať kávové prísady ako je mlieko, smotana, cukor a iné sladidlá, ktoré by mohli zmeniť výsledky.