Rozmazané videnie, problémy so sústredením, či zapamätaním si vecí. Aj takto sa prejavuje mozgová hmla. Príčin môže byť niekoľko, no jednou z nich je aj zle zvolená strava.
Potraviny s nízkym obsahom antioxidantov a zdravých tukov môžu spôsobiť priberanie, zvýšiť zápal v tele, aj hladinu cukru v krvi. Toto všetko prispieva k zahmleniu mozgu, ako sa píše na eatthis.com. Bežným spúšťačom tzv. mozgovej hmly je stres, smútok, perimenopauzálna fáza u žien aj vyčerpanie. Menej známe však je, že to, čo jete, môže narobiť rovnaké problémy.
„Potraviny, ktoré vytvárajú v tele zápal, vplývajú aj na mozog a spôsobujú únavu, nespavosť, či nesústredenosť,“ konštatovala registrovaná dietologička Liz Shawová.
Podľa nej ide o pokrmy s vysokým obsahom trans-tukov, pridaných cukrov a rafinovaných škrobov.
Vyváženou stravou bohatou na základné živiny a antioxidanty však podporíte zdravie mozgu a kognitívne funkcie. Treba sa zamerať na potraviny s vysokým obsahom omega-3 mastných kyselín, ako sú tučné ryby, ľanové semienka a vlašské orechy. Aj ovocie a zelenina sú nabité antioxidantmi, ktoré chránia mozog pred oxidačným stresom, ktorý môže inak prispievať k zahmleniu mozgu. Hydratácia zohráva tiež rozhodujúcu úlohu a nedostatočný príjem vody môže viesť k kognitívnym ťažkostiam. Ak ich nechcete zažívať, týmto pokrmom sa vyhnite oblúkom.
1. Ultraspracované potraviny
Patria sem pokrmy, ktoré prešli viacerými fázami spracovania a obsahujú veľa pridaných prísad. Tieto produkty majú zvyčajne vysoký obsah cukrov, nezdravých tukov a sodíka a často obsahujú umelé konzervačné látky, farbivá a arómy. Ich konzumácia podľa registrovanej dietologičky Melissy Mitriovej prispieva k zahmleniu mozgu.
„Patria sem raňajkové cereálie, balené chleby a pekárenské výrobky, ako sú muffiny a šišky, ktoré sú často plné rafinovaných obilnín, pridaných cukrov a nezdravých tukov,“ vymenovala.
2. Prídavné látky v potravinách
„Ide o látky pridávané do potravín na rôzne účely vrátane predĺženia trvanlivosti a pridania farby alebo chuti," vysvetlila Mitriová.
Niektorí ľudia podľa nej pociťujú mozgovú hmlu po zjedení najpopulárnejších potravinárskych prísad ako je glutaman sodný a aspartám.
3. Alkohol
Alkohol je častým spúšťačom mozgovej hmly, pretože má vplyv na hydratáciu a centrálny nervový systém.
„Pociťovať ju môžete nielen po samotnom popíjaní, ale aj niekoľko dní potom,“ tvrdí odborníčka.
Najideálnejšie je úplne sa vyhnúť alkoholickým nápojom.
„Účinky mozgovej hmly znížite aj dostatočnou hydratáciou a dopĺňaním elektrolytov,“ radí Mitriová.
4. Cukríky
Patria medzi ultraspracované potraviny, ktoré výrazne prispievajú k zahmleniu mozgu. Často sú preplnené väčším množstvom cukru, čo vedie k náhlym skokom v hladine cukru v krvi. Po krátkom čase však dôjde prudko k poklesu, čo spôsobí únavu, nervozitu a nesústredenosť.
5. Vyprážané jedlá
Taktiež negatívne vplývajú na funkciu mozgu. Zvyčajne majú vysoký obsah nezdravých tukov a soli a tiež nízky obsah živín. Ich pravidelná konzumácia môže viesť k zvýšenému zápalu v tele, čo je faktor, ktorý prispieva k zníženiu kognitívnych funkcií.
6. Párok v rožku
Podobné potraviny majú často vysoký obsah sodíka, dusičnanov a iných konzervačných látok, ktoré môžu spôsobiť zápal v tele, a tým vyvolať príznaky mozgovej hmly. Okrem toho tieto druhy mäsa často obsahujú priveľa nezdravých tukov a zvyčajne im chýbajú základné živiny.
7. Bublinkové nápoje
Nápoje, najmä tie s vysokým obsahom cukru, môže tiež prispieť k zahmleniu mozgu. Spôsobujú totiž rýchly nárast a následne pokles hladiny cukru v krvi. Odborníci preto odporúčajú obmedziť ich príjem a nahradiť vodou, bylinkovými čajmi a 100% ovocnými šťavami.
8. Lepok
Lepok môže vyvolať zápalovú reakciu v črevách jedincov s celiakiou alebo neceliakálnou citlivosťou na tento proteín, nachádzajúci sa v pšenici, jačmeni a raži. To môže viesť k systémovému zápalu postihujúcemu mnohé telesné systémy vrátane mozgu. Symptómy môžu zahŕňať ťažkosti s koncentráciou, zábudlivosť a nedostatok mentálnej jasnosti.
9. Kofeínové nápoje
Paradoxne, zatiaľ čo malé množstvá kofeínu môžu zvýšiť bdelosť a koncentráciu, nadmerná konzumácia často vedie k opačnému účinku. Je to spôsobené dehydratáciou a nadmernou stimuláciou nervového systému.
10. Rafinované sacharidy
Sú to obilné produkty, ktoré boli výrazne upravené oproti ich prirodzene sa vyskytujúcemu stavu. Tento proces často zahŕňa odstránenie otrúb a klíčkov zrna, čo sú časti s najväčšou hustotou živín, pričom zostane len škrobový endosperm. Medzi príklady rafinovaných sacharidov patrí biely chlieb a biela ryža. Aj rafinované zrná prispievajú k mozgovej hmle. Podobne ako rafinované cukry, aj tieto obilné produkty boli zbavené svojich najvýživnejších častí. Výsledkom je jedlo, ktoré na rozdiel od celozrnných spôsobuje rýchly vzostup a pokles hladiny cukru v krvi. Telo na tieto výkyvy reaguje uvoľňovaním hormónov, čo vedie k symptómom bežne spojeným s mozgovou hmlou, ako je zmätenosť, zábudlivosť a ťažkosti so sústredením.