Posledná noc v roku 2016 sa nezadržateľne blíži. Mnohí z nás ju prežijú v kruhu blízkych, niektorí "vypadnú" na chatu, užiť si horský vzduch a možno si aj zašportovať. Niekto to ale necháva na náhodu a príchod nového roka oslávi v bare vo víre tanca. Pozor však na túto vec!
Či už k drinkom alebo k osviežujúcim nápojom nepochybne patrí vyvážená chuť ingrediencií, nejaký ten dáždniček či ozdôbka. Ruka v ruke s tým ale kráča aj citrusové ovocie, ktoré patrí k mnohým drinkom. Limeta, citrón, ananás či pomaranč. To všetko je ingrediencia barmanov, ktorí drink pripravujú. A vy ani netušíte, aké nebezpečenstvo v sa v tejto drobnej ingrediencii skrýva!
V prvom rade čistota
Ak sa pýtate, čo môže kúsok limetky spôsobiť, vedzte, že je to práve zaobáchdzanie s ním. Ako veľmi sú citróny ošetrené, umyté, kým jeho časť vhodí barman do nášho nápoja a prinesie nám ho na stôl?
Zaujímavé výsledky priniesla štúdia publikovaná v Journal of Enviromental Health, ktorá si posvietila na čistotu citrónových kúskov v baroch a reštauráciách.
Na paškál si výskumníci vzali 21 rôznych reštaurácií, z čoho takmer v 70% z nich našli na kúskoch ovocia rôzne druhy mikroorganizmov, ktoré sú škodlivé.
„Mikróby nájdené na vzorkách citrónov pri našom vyšetrovaní majú potenciál spôsobiť infekčné choroby na rôznych častiach tela, hoci pravdepodobnosť nebola stanovená,“ povedal jeden z autorov tejto štúdie.
Preto by podľa nich mali podniky dbať na hygienu vo väčšej miere, pretože tak môžu netušene zákazníkovi „namiešať“ do drinku aj potenciálne mikroorganizmi.
Alkohol ako taký nie je všemocný
Poviete si, veď alkohol tieto organizmy predsa zabije, nie? To možno áno, pretože má v sebe tú moc. Čo ale nealko nápoje, miešané drinky, kde je ovocie takmer základ? Najmä preto by sme mali byť opatrní.
„ Ľudia sa toho citróna dotknú, držia ho, nakrájajú ho, pripravia si ho do pohára alebo do nádobky. Potom ho opäť vezmú, dajú ho do drinku alebo ho dajú na okraj pohára,“ vysvetluje Philip Tierno, profesor mikrobiológie a patológie na New York University School of Medicine.
Rúk, najmä cudzích sa teda dotýka neustále a vy sa môžete nakaziť baktériou E.coli, norovírusmi, enterokokmi či stafylokokom.
„Umývanie rúk je jedna z vecí, ktorá sa nepraktizuje tak, ako sa má, a to najmä po použití kúpeľne. Existuje mnoho štúdií, ktoré to dokazujú,“ povedal Phillip Tierno.
Čítajte tiež: Ochutnávate surové cesto na vianočné koláčiky? Toto sa vám môže stať!