Ak máte pocit, že ste až teraz pochopili rozdiel medzi prebiotikami a probiotikami, máme pre vás ďalšiu výzvu. Na scénu prichádzajú postbiotiká. Aj tie zohrávajú významnú úlohu v zdraví čriev.
Aby boli črevá zdravé, v mikrobióme by sa mala nachádzať rôznorodá mikroflóra. Tá vzniká vďaka probiotikám a prebiotikám. Probiotiká sú živé organizmy, prirodzene sa nachádzajúce v tráviacom trakte a pochádzajú tiež zo stravy. Najčastejšie ide o baktérie rodu Lactobacillus. Prebiotiká sú zase potravou pre probiotiká, stimulujú rast určitých baktérií, pričom najradšej majú vlákninu.
„Postbiotiká sa vyrábajú v črevách fermentáciou prebiotickej vlákniny komenzálnymi baktériami žijúcimi v čreve," konštatovala expertka na zdravie čriev Heather Modayová.
Čítajte tiež: Niektoré potraviny VYDRŽIA dlhšie, ako je na ETIKETE: Tieto môžete jesť PO dátume spotreby!
Ako sa píše na livestrong.com, ide o neživú zložku, ktorá môže prospieť zdraviu. Probiotiká sú živé, ale prebiotiká a postbiotiká nie.
Z čoho sú postbiotiká?
Stručne povedané, keď kŕmite svoje črevné baktérie, odmenia vás postbiotikami. Z čoho sú vyrobené?
- mastné kyseliny s krátkym reťazcom
- exopolysacharidy
- fragmenty bunkovej steny
- funkčné proteíny
- vitamíny
Zdravotné prínosy
Je dôležité mať na pamäti, že ide o novú oblasť výskumu a vedecká komunita ešte len začína chápať rozsahpostbiotického potenciálu. Výskum sa zameral najmä na produkciu mastných kyselín s krátkym reťazcom a na to, ako môžu zlepšiť zdravie.
„Najlepšie na tom je butyrát, ktorého produkcia sa zvyšuje, keď jete viac vlákniny,“ uviedla Modayová.
Ako pôsobia postbiotiká na organizmus?
1. Môžu znížiť celkový zápal
Ide o chronický zápal, ktorý sa v tele drží dlhší čas. Spája sa s mnohými zdravotnými problémami, ako je obezita, cukrovka 2. typu a rakovina. Výskum ukazuje, že široká škála postbiotík vedie k nižšiemu zápalu. Majú tiež protirakovinový potenciál, chránia dýchacie cesty a ľudia, ktorí trpia na astmu, ju vďaka nim lepšie zvládajú.
2. Pomáhajú pri črevných problémoch
„Postbiotiká sú obzvlášť dobré pre zdravie čriev, pomáhajú udržiať silnú črevnú bariéru,“ vysvetlila špecialistka na zdravie čriev Amanda Saucedová.
Podľa nej môžu pomôcť ľuďom so syndrómom dráždivého čreva zlepšiť ich kvalitu života, znížiť symptómy, ako je nadúvanie, bolesť a frekvenciu pohybu čriev. Butyrát má potenciál pomôcť ľuďom so zápalovými ochoreniami čriev, ako je ulcerózna kolitída.
3. Podporujú imunitu
Veľa z toho, ako imunitný systém reaguje, je priamym odrazom zdravia čriev.
"Niektoré štúdie ukázali, že postbiotiká zlepšujú imunitu a schopnosť bojovať proti infekciám, ako je prechladnutie u dospelých," uviedla dietologička Vandana Shethová.
4. Nižšie riziko potravinových alergií
Postbiotiká vplývajú aj na alergie. Vedci zistili, že mastné kyseliny s krátkym reťazcom produkované v čreve zohrávajú úlohu pri rozvoji a liečbe potravinových alergií.
Postbiotiká sú produkované prirodzene v ľudskom tele, takže nemajú žiadne nevýhody.
„Vidíme obrovský potenciál postbiotík pre zdravie čriev a imunitu. Sú takmer bez kontraindikácií," konštatovala doktorka Modayová.
Ako ich získať?
Najlepšou stratégiou je dostať postbiotiká prostredníctvom jedla.
„Získate ich pridaním fermentovaných potravín a prebiotickej vlákniny do stravy,“ radí Modayová.
Ako zvýšiť prirodzenú produkciu postbiotík
1. Jedzte viac prebiotickej vlákniny
Všetky prebiotiká obsahujú vlákninu, ale nie každá vláknina je prebiotická. Kde ju nájdeme?
- cibuľa, cesnak, pór
- fazuľa, šošovica, hrach
- banány
- špargľa
- ovos
- jačmeň
- sójové bôby
Podľa Saucedovej však vlákninu treba pridávať do stravy opatrne.
„Črevá nemajú rady zmeny, takže s ňou treba začať pomaly, aby sa lepšie aklimatizovala,“ radí.
Netreba ani zabúdať na dostatočný pitný režim.
2. Doprajte telu viac probiotík
Zavedenie väčšieho množstva fermentovaných potravín do stravy je tiež skvelý spôsob ako dodať telu postbiotiká. Siahnite po týchto probiotických potravinách:
- kimchi
- kyslá kapusta (chladená)
- kombucha
- tempeh
- miso
- jogurt so živými, aktívnymi kultúrami
Zaujme vás: KVÍZ o najčastejších letných CHOROBÁCH: Čo nás najviac OHROZUJE v horúcom období?
3. Dajte si postbiotický doplnok
„Postbiotické doplnky sú stabilné pri skladovaní, nevyžadujú chladenie v porovnaní so živými prebiotikami, čo je výhodou,“ konštatovala Modayová.
Podľa nej sú tiež veľmi dobre tolerované. Skôr ako s tým začnete, mali by ste sa porozprávať so svojim lekárom, najmä ak máte problémy s trávením. Každý človek je iný a postbiotiká nemusia byť riešením pre každého.
Sú kľúčom k dobrému zdraviu?
Nie je ešte možné s istotou povedať, či postbiotiká dokážu vyliečiť to, čo trápi črevá. Jedna vec je však istá, konzumácia stravy, ktorá je bohatá na prebiotickú vlákninu s množstvom probiotických potravín, môže byť prospešná pre celkové zdravie, vrátane čreva.