Kedysi Mária Terézia prehlásila, že čokoláda je jej najväčšou vášňou. Niet sa čomu čudovať! Je nielen sladkým potešením, ale vďaka prospešným látkam aj liekom na rôzne neduhy. Prekvapí vás, čo všetko o nej ešte neviete!
1. Obsahuje zdravé tuky
Čokoláda obsahuje tuk – kyselinu olejovú, čo je mastná kyselina, ktorá sa nachádza aj v olivovom oleji. Ten pomáha predchádzať ochoreniam srdca. Za zmienku stojí aj kyselina palmitová a kyselina stearová, ktoré patria medzi zdravé tuky v kakaovníku.
2. Vďaka nej menej zjete
Vedci zistili, že 46 gramov horkej čokolády denne zbavuje žien stresu a úzkosti. Taktiež prispieva k zníženej hladine kortizolu, ktorý stimuluje chuť na jedlo a podporuje ukladanie nadbytočnej energie do tukových zásob.
A nesmie sa zabudnúť na mužov! Tí, ktorí jedli tmavú čokoládu so 70 % obsahom kakaa, sa cítili spokojnejší a menej hladní, než tí, ktorí jedli mliečnu čokoládu. Potvrdila to štúdia na univerzite v Kodani. Keď im bola ponúknutá pizza, neodolali jej, no zjedli menej. Dali si totiž tmavú čokoládu, vďaka čomu prijali o 17 % kalórií z pizze menej ako ostatní.
3. Zubom neublíži
Hovorí sa, že sladkosti nie sú práve najlepšie pre náš chrup. V prípade čokolády to tak nie je! Ukázalo sa, že teobromín, čo je organická molekula, ktorá sa nachádza v kakae, môže prispieť k posilneniu zubnej skloviny. Bohužiaľ, teobromín nenájdete v čokoládovej tyčinke, ktorá je plná cukru a mlieka.
4. Tmavú čokoládu môžete skladovať aj 10 rokov
Tmavá čokoláda uložená v perfektných podmienkach pri teplote 18 stupňov Celzia s 50-percentnou vlhkosťou vám vydrží aj 10 rokov. Majte ju zabalenú do fólie a potom v uzavretom plastovom obale.
5. Čokoláda nie je afrodiziakum
Čokoláda sa odjakživa spája s afrodiziakálnymi účinkami. Podľa portálu Foodspring.com však v skutočnosti dôkazy o tom, že je afrodiziakom, neexistujú.
6. Zvyšuje regeneráciu svalov po športe
Kašlite na drahé športové a proteínové nápoje! Výskum ukázal, že čokoládové mlieko je rovnako účinnou pomocou pre obnovu svalov.
Štúdia zverejnená v časopise Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism porovnávala účinky rôzny nápojov, určených na obnovu svalov po cvičení a čokoládového mlieka. Vyskúšali si ich vytrvalostní športovci, ktorí boli po sérii cyklistických pretekov. Výsledok prekvapil. Čokoládové mlieko je rovnako efektívne pri zmiernení bolestí svalov ako proteínové nápoje. Navyše, vďaka nemu sa svaly rýchlejšie zregenerovali a športovci tak mohli ísť na ďalšie preteky.
Zaujímavý fakt na záver! Podľa štatistík je v krajinách, kde ľudia jedia veľa čokolády, viac nositeľov nobelovej ceny. Čo myslíte, čím to je?