Melónová sezóna je čoskoro tu! Už sa neviete dočkať tej sladkej melónovej dužiny, ktorá poteší chuťové bunky a zároveň zaženie smäd? Mnohí však majú tendenciu robiť jeden zlozvyk, ktorým sa pripravujú o veľa. Vyberajú melónové jadierka. Prečo by tak nemali robiť?
Čo sa ukrýva v jadierkach?
Hoci samotná dužina je veľmi výživná, jadierka sú svojím zložením priam výnimočné! Nachádza sa v nich látka nazývaná citrulín, čo je organická zlúčenina so silnými antioxidačnými účinkami. Obsahujú tiež mnosžtvo výživných látíok vrátane železa, horčíka, vápnika, mangánu a vitamínov A a C.
Čítajte tiež: Zjedli ste MASTNÉ jedlo? Rýchle záchrany, ktoré napravia ŠKODY!
Jadierka sú skvelé pri problémoch s močovými cestami a močovým mechúrom. Podporujú vyplavovanie obličkových kameňov z tela, keďže pôsobia diureticky (odstraňujú nahromadenú vodu z tela opuchy). Sú skvelé tiež pri trávení, keďže zlepšujú tráviaci proces. Dôležité však je, aby boli rozdrvené, tak prejdú črevami, pričom zužitkujeme ich obsah.
Benefity melónových jadierok
- Zlepšujú pamäť
- Rozširujú krvné cievy
- Podporujú tráviace procesy
- Znižujú krvný tlak
Recept na čaj z jadierok
Príprava:
- 4 polievkové lyžice melónových jadierok
- 1,5 až 2 litre vody
Postup:
Pomleté melónové jadierka vložte do hrnca, zalejte vodou, následne pokrývkou a varte 15 minút na miernom ohni. Po dovarení čaj sceďte a nechajte vychladnúť. Čaj môžete užívať v priebehu. Popr. si môžete naordinovať kúru a pripravené množstvo čaju rozdeliť na 2 dni. Dajte si pauzu a potom ho znova pite 2 dni. Vychutnávajte si ho takto niekoľko týždňov!