Aktívne športujete? Alebo chcete, aby vaše kosti boli zdravé? V tom prípade si budete karob vážiť nad zlato! Pod týmto názvom sa skrýva prášok bohatý na vlákninu, bielkoviny a iné prospešné látky, ktorý predstavuje skvelú alternatívu kakaa. V čom je však karob iný?
Karob je z rastliny, ktorá pochádza zo stredného východu. Už pred štyrmi tisíckami rokov sa rozšíril do mnohých teplých oblastí na svete, ako sa uvádza na healthline.com. Udomácnil sa v Špenielsku, Grécku i Taliansku. Karob sa inak nazýva svätojánsky chlebík. Karobové semená dozrievajú v tenkých luskoch tmavohnedej farby na strome Ceratonia Siliqua. Semená sa drvia alebo melú a je z nich prášok, ktorý má rovnaké široké využitie ako kakaový prášok.
Čítajte tiež: Choroba, ktorú mnohí zatajujú: Predíďte hanbe vďaka týmto pravidlám!
Výborný pre športovcov
Tento prášok obsahuje okolo 50% cukrov, takže je skvelým dochucovadlom pokrmov, ktoré sú sladké, no zdravé. Dodá jedlám skvelú atómu a chuť, no i množstvo výživných látok. Je skvelou ingredienciou do smoothies najmä pre športovcov, keďže obsahuje množstvo bielkovín a cukrov. Karobové semená obsahujú aj minerály a vitamíny, vrátane vápnika, zinku, draslíku, vitamínu K, riboflavínu, vitamínu E, no vynikajú aj antioxidantmi. Organizmus doplní o vlákninu, ktorá podporuje trávenie.
Účinky karobu:
- Znižuje zlý cholesterol v krvi
- Podporuje zhadzovanie kilogramov
- Skvelá alternatíva pre alergikov na kakao
- Priaznivý vplyv na trávenie
- Posilňuje imunitný systém
Čím sa odlišuje od kakaa?
Kakao patrí bezpochyby k zdravým potravinám s kvalitným zdrojom vápnika. Karob vás však predčí! Ak trpíte ochorením kostí alebo im venujete špeciálnu pozornosť či chcete predísť osteoporóze, karob je lepšou voľbou ako kakao. Karob totiž obsahuje 3-krát viac vápnika ako kakao.
Oceníte ho dokonca aj v prípade, ak chcete zhodiť pár kíl! Nájdete v ňom len jednu tretinu z kalórií kakaa. Navyše, pokrmy, ktoré budete chcieť prisladiť, budú potrebovať menej karobového prášku ako v prípade použitia nahorklého kakaového prášku. Trpíte alergiou na kakao? Aj v tomto prípade môžete siahnuť po karobovom prášku!
Kakao obsahuje množstvo kofeínu a teobromínu, čo sú stimulanty, ktoré by deťom či iným osobám nemuseli robiť dobre. Karob ich však neobsahuje, preto vám po ňom nehorzia prebdené noci.
RECEPT na čajové sušienky s karobom
Ingrediencie:
- 300 g celozrnná múka
- 160 g kokosového tuku
- 60 g med
- 3 ČL karob
- 1 ks vajce
Postup:
Vypracujte zo všetkých ingrediencií tuhé cesto, pričom kokosový tuk použite zmäknutý. Nechajte cesto odpočinúť hodinu v chlade. Kúsky cesta dajte na plech a roztlačte vidličkou. Pečte približne 25 minút pri 150 stupňoch Celzia, v teplovzdušnej rúre pri 180 stupňoch Celzia.