Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Unikátne bobuľky prekvapujú svojou silou: Takto sa správa hrášok a fazuľa v ľudskom tele

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Kto by nemal rád tieto strukoviny! Hoci sezóna hrášku a fazule už pominula, mnohí si ich vychutnávajú v konzervách ako prílohu k jedlu aleb. Spolu s inými strukovinami je bohatým zdrojom dôležitých živín. Pomáha pri chudnutí, trávení a podporuje imunitu. Najnovšie štúdie ukazujú, že strukoviny sú prospešné aj pre zdravé fungovanie srdca.

Medzi strukoviny patrí fazuľa, hrach, šošovica, či cícer.

Spojitosť strukovín a kardiovaskulárnych ochorení

Je dôležité, aby zdravá strava zohrávala v našich životoch dôležitú úlohu. Konzumácia jedál s vysokým obsahom cukru, soli a tukov ohrozuje naše cievy a srdce. Naopak, jedálniček plný vyváženej stravy bohatej na čerstvé ovocie a zeleninu znižuje riziko civilizačných ochorení. Práve ochorenia srdca patria k najčastejším príčinám úmrtia.

Čítajte tiež: Namerali ste si vysoký krvný tlak po prebudení? Čo vám tým telo naznačuje!

Autori nedávnej štúdie zverejnenej v Advance In Nutrition sa zamerali na spojitosť kardiovaskulárnych ochorení a konzumácie strukovín. Zaujímali sa tiež o to, ako vplyvajú na choroby ako je cukrovka, hypertenzia a obezita. Autori porovnávali údaje o ľuďoch s najnižším a najvyšším príjmom strukovín. Zaznamenali rozdiel medzi tými, ktorí mali hrášok a fazulu na tanieri a tými, ktorí nemali. Zistili, že riziko koronárneho srdcového ochorenia, hypertenzie a výskytu obezity bolo spojené s 8 až 13-percentým znížením týchto chorôb u tých, ktorí si pochutnávali na strukovinách. 

 Zistili, že „stravovacie impulzy s inými strukovinami alebo bez nich boli spojené s 8%, 10%, 9% a 13% znížením CVD, [koronárne srdcové ochorenie], hypertenziou a výskytom obezity.“

V čom sú problémy? 

Aj keď vedci zistili pozitívny vzťah medzi konzumáciou väčšieho množstva strukovín a zníženým rizikom určitých kardiovaskulárnych parametrov, ich závery sú zatiaľ veľmi opatrné. Podľa nich totiž neexistuje súvislosť medzi príjmom strukovín a výskytom infarktu myokardu, cukrovky alebo mozgovej príhody. Podobne nezistili žiadny vzťah medzi strukovinami a úmrtnosťou na koronárne srdcové choroby alebo mozgovú príhodu.

Unikátne bobuľky prekvapujú svojou
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Jedným z hlavných problémov, s ktorým sa vedci stretávajú pri skúmaní výživy a zdravia, sú nepresnosti v jedáničkoch. Napríklad, ak niekto zje viac strukovín, ako je priemer, môže tiež jesť viac zeleniny všeobecne. Naopak, niekto, kto je málo strukovín, môže jesť celkovo menej ovocia a zeleniny. Ak je to tak, je ťažké namerať výhody konzumácie strukovín. Dobrý zdravotný stav totiž nemusí byť len vďaka konzumácií strukovín, ale celkovo kvôli zvýšenému príjmu rastlinnej potravy.

Ďalší problém sa sústreďuje na príjem potravín samotný. Ľudská pamäť, akokoľvek pôsobivá, môže robiť chyby. Vedci sú presvedčení, že vlastné správy o príjme potravín nie sú dostatočne presné a teda sú neprijateľné pre vedecký výskum. Napriek tomu sa autori domnievajú, že zvyšený príjem strukovín by mohol zlepšiť zdravie srdca.

„Hoci tí, ktorí študujú výživu a choroby, čelia mnohým výzvam, je dôležité pokračovať v tomto výskume. Ak by aj jednoduchá zmena v stravovaní mohla znížiť riziko ochorenia srdca, bolo by to veľké plus pre záchranu populácie,” myslí si spoluautorka štúdie Hana Kahleová z Výboru lekárov pre zodpovednú medicínu vo Washingtone, DC.

Prečo by sme mali jesť strukoviny?

Strukoviny sú bohaté na vlákninu, bielkoviny a mikroživiny a obsahujú veľmi málo tuku a cukru. Vedci sa zhodujú v názore, že práve ich konzumácia pomáha bojovať s ochoreniami srdca, znižuje cholesterol, krvný tlak a udržuje správnu hladinu cukru v krvi.

Viac o téme: SrdceFazulaStrukovinyHrach
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9