Mozgovej mŕtvici a infarktu možno zabrániť viacerými spôsobmi. Jedným z nich by mohlo byť pitie obyčajného čaju! Obzvlášť jeden čaj by mohol pomôcť a ochrániť vás pred týmito stavmi vďaka obsahu jedinečných látok, ktoré v ňom nájdeme.
Pravidelné pitie zeleného čaju prospieva zdraviu a výrazne znižuje riziko vzniku mozgovej príhody a infarktu, ako sa píše na escardio.org. Keď ho budete piť trikrát denne, predídete týmto civilizačným ochoreniam, tvrdia čínski vedci. Výskum bol uverejnený v európskom časopise Preventive Cardiology.
Čítajte tiež: Môže vás káva zbaviť tuku? K metabolickej reakcii v tele dochádza po toľkýchto šálkach!
Nižšie riziko kardiovaskulárnych chorôb
K tomuto výsledku dospeli vedci z Číny, ktorí sedem rokov sledovali zdravotný stav viac ako 100-tisíc ľudí, ktorí nikdy nemali rakovinu, infarkt ani mozgovú príhodu. Zistili, že skupina pozorovaných, ktorá pila čaj pravidelne, žila v priemere o 1,26 roka dlhšie, ako ľudia, ktorí čaj nepili. Jeho konzumenti čelia o 22 percent nižšiemu riziku, že zomrú na srdcovú príhodu alebo mŕtvicu.
U tých, ktorí uprednostnili čierny čaj, vedci nepozorovali žiadne významné výhody. Podľa nich zelený čaj bol jediný druh, ktorý mal účinok na zdravie.
“Konzumácia čaju je spojená s nižším rizikom kardiovaskulárnych chorôb a úmrtia celkovo,“ konštatovala autorka štúdie Dr. Xinyan Wang.
Čo je na ňom také výnimočné?
Ako dodala, aby mal priaznivé účinky na zdravie ľudí, treba ho konzumovať dlhodobo. Dr Wang a kolegovia uviedli, že jedným z dôvodov, prečo má čaj blahodárne účinky je fakt, že obsahuje polyfenoly, ktoré obsahujú antioxidanty.
Polyfenoly sa prirodzene vyskytujú v ovocí a zelenine a predpokladá sa, že sú schopné zastaviť alebo opraviť poškodenie buniek, regulovať hladinu cukru v tele a udržiavať zdravú telesnú hmotnosť. Podľa vedcov chránia pred srdcovými chorobami, vysokým krvným tlakom a vysokým cholesterolom. Zelený čaj môže byť obzvlášť prospešný, pretože nie je fermentovaný ako čierny čaj, čo je proces, vďaka ktorému môžu byť antioxidanty menej účinné.
Najrozšírenejšou skupinou antioxidantov sú flavenoidy, pričom v zelenom čaji sa nachádzajú aj katechíny. Tie sú zdraviu prospešné. Chránia srdce, nervovú sústavu, bojujú s nadváhou, pomáhajú cievam aj pečeni. Ľudia, ktorí ho pijú, sú menej ohrození vznikom rakoviny a cukrovky 2. typu.
“Musíme si uvedomiť, že samotné pitie čaju nezlepší naše zdravie, je to iba ďalší nástroj, ktorý pomáha udržať telo v rovnováhe. Nemôžeme naďalej jesť jedlá s vysokým obsahom tukov, žiť sedavý spôsob života a očakávať, že čaj vyrieši všetky naše problémy," konštatovala autorka štúdie.
Dôležité je, aký čaj
Podľa dietetičky a hovorkyne Britskej dietetickej asociácie Jodie Relfovej, vedci v štúdii nespomínajú, v akej forme sa čaj konzumoval.
“V Číne zvyknú používať sypaný čaj a nie vo forme čajového vrecka, akoto je v západných kultúrach. Práve tento fakt, môže zmeniť zdravotné vlastnosti čaju,” myslí si.
Ako uviedla, v Číne nie je pitie čaju iba o uhasení smädu alebo o hydratácii.
“Podstata je v tom, že si pri tejto činnosti oddýchnete a prinesiete do svojho života pokoj a vyrovnanosť. Znížením stresu sa zlepší aj váš zdravotný stav,” konštatovala.