Losos býva u mnohých súčasťou štedrovečerného stola. Viete si však predstaviť, že by ste rybu jedli každý deň? Jedna novinárka to vyskúšala a nestačila sa čudovať tomu, čo nastalo po jednom týždni.
Častá konzumácia tejto ryby síce môže byť finančne náročnejšia, ale ide o veľký benefit pre telo!
Rybí olej vyniká rôznymi zdravotnými výhodami. Znižuje cholesterol, chráni srdce pred kardiovaskulárnymi ochoreniami, podporuje svalovú aktivitu aj rast buniek. Týka sa však to isté aj lososa? Čo s telom dokáže, keď ho začnete jesť denne?
Losos ako ochranca srdca a mozgu
Svoje o tom vie novinárka a blogerka Jaime Stathisová. Ako uviedla pre thehealthy.com, hoci je v strednom veku, vedie aktívny život a pravidelne svojmu telu dopraje olej z rýb, aby zostala zdravá. Ochorenie srdca sa totiž vyskytuje na oboch stranách jej rodiny a takto sa snaží predísť prípadným zdravotným problémom.
„Tučné ryby ako je losos, sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny EPA a DHA a ich konzumácia v množstve 250 až 500 miligramov denne vedie k zníženiu rizika kardiovaskulárnych úmrtí až o 36 percent,“ konštatovala kardiologička Melody H. Hermelová.
A práve losos je považovaný za jeden z najlepších zdrojov omega-3 mastných kyselín. Podľa salmonfacts.org jeho konzumácia zlepšuje zdravie mozgu a očí, znižuje zápal a dokonca pomáha pri chudnutí. Môže mať teda konzumácia tejto mastnej ryby každý deň lepšie účinky na zdravie ako výživové doplnky? Blogerka Stahisová to vyskúšala!
Ako jedla rybu?
Je jednoduché spoliehať sa na hotové jedlá, ktoré sú rýchle na prípravu, ale vo väčšine prípadov nie sú najzdravšie a najvýživnejšie.
„Počas chladných mesiacov sa rada zásobujem zdravými potravinami, ktoré sú konzervované alebo mrazené,“ povedala blogerka.
Ako uviedla, v prvý deň experimentu si otvorila konzervu lososa. Zmiešala ho s majonézou a kyslou uhorkou a zajedala krekrami. Zásobila sa tiež marinovaným lososom v teriyaki omáčke, ktorého si pripravila na panvici. Ako príloha jej vždy poslúžil zeleninový šalát, alebo sparený špenát. Keď mala chuť na cestoviny, zvolila ich zdravšiu strukovinovú verziu, pridala filé z lososa, sparenú brokolicu na cesnaku a mala skvelé zdravé a vyvážené jedlo.
Energia až do večera
Americké ministerstvo poľnohospodárstva odporúča konzumáciu 226 gramov a viac mastných rýb týždenne, no blogerka ho jedla trikrát toľko za jeden deň.
„Losos je výborným zdrojom bielkovín, obsahuje deväť esenciálnych aminokyselín a má tiež vysoký obsah vitamínov B, čo vysvetľuje môj energetický nárast,“ konštatovala Stathisová.
Ako uviedla, už po tom ako zjedla konzervu a filé z lososa, mala dostatok energie ešte o 21:00, kedy zvyčajne už padala od únavy do postele.
Konzumácia väčšieho jedla počas dňa je lepšia tak, ako pre trávenie, aj pre spánok.
„Aj preto som jedla zvyčajne dve porcie lososa okolo 15:00 a potom som nemala žiadne problémy so spánkom,“ uviedla blogerka.
Zistila tiež, že má dostatok energie a zo dňa na deň prebehne väčšiu vzdialenosť.
Žiadne negatívne účinky
Novinárka spomenula blogerku Gigi Ashworthovú, známu pod prezývkou "Kráľovná lososov", ktorá týždenne zje 3,5 až 4,5 kíl tejto ryby.
„Stala sa mojím obľúbeným pokrmom po tom, ako mi diagnostikovali autoimunitné ochorenia, potravinové alergie a intolerancie, ktoré mi bránili v konzumácii množstva potravín,“ konštatovala Ashworthová.
Ako dodala, losos bolo jedným z jedál, ktoré mohla bez obáv jesť bez akýchkoľvek negatívnych dôsledkov.
„Zistila som, že mi dodáva energiu viac ako kofeín,“ uviedla.
Bez zápchy, plynatosti i únavy
Ashworthová tiež poznamenala, že losos je jedno z mála potravín, ktoré ju po zjedení nenafukuje, nespôsobuje plynatosť, zápchu, únavu alebo bolesť hlavy. A blogerka s ňou zdieľa rovnaké pocity.
„Keď tieto výhody Ashworthová spomenula, uvedomila som si, že veľa symptómov, ako zápcha, plynatosť, únava, ktoré zvyčajne mám po zjedení nejakého jedla, sa u mňa neobjavili, keď som jedla lososa,“ konštatovala.
Ako dodala, je možné, že v budúcnosti nebude jesť lososa každý deň, ale určite tak bude robiť aspoň párkrát za týždeň.