Používa sa v indickej, vietnamskej a čínskej kuchyni, má však využitie aj v tradičnej medicíne. Dodá jedlu dokonalú chuť, ale má aj mnohé iné zdravotné výhody. Reč bude o korení hviezdicovitého tvaru menom badián.
Badián alebo hviezdny aníz sa zbiera zo vždyzeleného stromu patriaceho do rodiny Magnolia. Darí sa mu najmä v juhozápadnej Číne a Vietname. Strom vytvára poklady v tvare hviezdy, ktorá má osem cípov, uvádza sa na food.ndtv.com. Používa sa na liečebné a kulinárske účely. Má schopnosť zvýrazniť chuť akéhokoľvek jedla. To, čo ste o ňom možno nevedeli, je niekoľko zdravotných výhod. Obsahuje vitamíny a minerály, ktoré napomáhajú tráveniu, dýchaniu, imunite. Akú silu v sebe ešte ukrýva?
1. Obsahuje antioxidanty
Badián získava svoju jedinečnú chuť z esenciálneho oleja, ktorým je naplnený. Má antivírusové vlastnosti. Podľa výskumnej štúdie zverejnenej v roku 2020 je nabitý anetolom, ktorý je známy svojou významnou antimikrobiálnou aktivitou. Bojuje proti patogénom ako E. coli či zlatým stafilokokom.
2. Podporuje trávenie
Anetol v badiáne sa používa aj na zmiernenie tráviacich ťažkostí. Podporuje produkciu tráviacich enzýmov, zmierňuje nadúvanie, plynatosť a iné tráviace problémy.
3. Ponúka antimikrobiálne vlastnosti
Má schopnosť bojovať proti rôznym patogénom, ako sú baktérie, huby a iné vírusy. Tieto vlastnosti posilňujú imunitný systém a potenciálne znižujú riziko infekcií.
4. Pomáha pri chudnutí a obezite
Aj keď je výskum badiánu obmedzený, predpokladá sa, že toto korenie pomáha v boji proti obezite a vysokým krvným lipidom vďaka obsahu polyfenolov a terpenoidov. V štúdii vykonanej na potkanoch im pomohol badiánový čaj schudnúť. Znižoval tiež hladiny triglyceridov a celkového cholesterolu.
5. Zatočí s chrípkou
Badián má protivírusové vlastnosti. Čaj pripravený z anízu zmierni príznaky chrípky, ako sú horúčka, bolesť svalov, prechladnutie, kašeľ.
Čo ešte dokáže?
- poradí si s bolesťou brucha
- zatočí s plynatosťou
-zastaví zahlienenie
- obnovuje črevnú mikroflóru
- odstraňuje bolesť kĺbov
Liečivé zlúčeniny, ktoré ponúka:
- anetol
- kyselina shikimová
- kyselina gallová
- kvercetín
- linallol
- limonén
Je súčasťou tradičného korenia piatich vôní. V domácej kuchyni sa pridáva do čajov, grogu, vareného vína aj punču. Mnohé kuchárky ho pridávajú aj do perníka a podobných koláčov. V mletej forme skvele dochutí polievky, mäso, pečené zemiaky. Pridáva sa aj do zálievok a omáčok. Má výraznú chuť. Chutí po sladkom drievku a pripomína aníz a fenikel. Kombináciu s koriandrom, škoricou, klinčekmi a kardamónom obľubujú špičkoví kuchári po celom svete.
{{ poll.thanks }}
{{ profiles[profileEvalueated.index].name }} Zhoda: {{ profileEvalueated.weightPercentage }}%
{{ poll.title }}
{{ poll.title }}
{{ poll.title }}