Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

TAKTO môžete prírodne bojovať proti šediveniu vlasov, ale aj ďalším problémom s korunou krásy

(Zdroj: GettyImages)

Chutí sladkokyslo a má množstvo zdravotných výhod. Kivi je tropické ovocie, ktoré okrem iného dokonale vzpruží korunu krásy.

Má vysoký obsah vitamínov C, A a E. Vďaka nim posilňuje imunitu, bojuje s prechladnutím aj kašľom. Jeho konzumácia chráni oči pred makulárnou degeneráciou, znižuje zrážanie krvi, zlepšuje zdravie pokožky. A čo viac. Toto osviežujúce ovocie podporuje rast vlasov, zastavuje ich vypadávanie a udržuje šediny na uzde.

Aké sú výhody kivi pre vlasy?

1. Podporuje ich rast

Kivi je bohatým zdrojom vitamínu C, ktorý hrá kľúčovú úlohu pri tvorbe kolagénu. „Ide o štrukturálny proteín, ktorý udržuje pevnosť a pružnosť vlasových prameňov, zabraňuje ich lámaniu a podporuje zdravý rast,“ konštatoval dermatológ DM Mahajan. Okrem toho vitamín C pôsobí ako antioxidant a chráni vlasy pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi a environmentálnymi stresormi.

2. Zmierňuje ich vypadávanie

Kivi je známe tým, že má vysoký obsah vitamínov C a E. Sú to dva základné prvky pre boj proti vypadávaniu vlasov a zlepšenie ich celkového zdravia. Posilňujú vlas od korienka nahor, zlepšujú krvný obeh v pokožke hlavy.

3. Zastavuje šedivenie vlasov

Je skvelým zdrojom medi, ktorá je nevyhnutná pre produkciu melanínu, pigmentu zodpovedného za udržanie farby vlasov. Ak jej má telo dostatok, vlasy si zachovajú žiarivú a prirodzenú farbu.

4. Bojuje s krepovatením a rozštiepenými končekmi

Kivi je bohaté na rôzne vitamíny a minerály, vrátane kyseliny listovej, draslíka a omega-3 mastných kyselín, ktoré prispievajú k celkovému zdraviu vlasov. Tieto živiny udržiavajú ich prirodzenú vlhkosť, znižujú suchosť, krepovatenie a štiepenie končekov.

5. Znižuje tvorbu lupín

Toto ovocie je bohaté na železo, zinok a omega-3 mastné kyseliny, čo z neho robí účinnú liečbu lupín. Zinok znižuje tvorbu kožného mazu.

Ako používať kivi na vlasy?

1. Maska na vlasy

- kivi
- 1 polievková lyžica medu
- pár kvapiek olivového alebo kokosového oleja

Ovocie roztlačte a zmiešajte s lyžicou medu a niekoľkými kvapkami oleja. Naneste zmes na vlasy, nechajte pôsobiť 30 minút a potom opláchnite vlažnou vodou. Táto maska vyživuje a dôkladne hydratuje korunu krásy.

2. Oplach vlasov šťavou z kivi

- kivi
- voda

Zmiešajte pár kivi s vodou, aby ste získali šťavu. Po umytí šampónom ju nalejte na celé vlasy a vmasírujte do pokožky hlavy. Pred opláchnutím studenou vodou nechajte pôsobiť niekoľko minút.

Po tejto kúre budú vlasy krásne lesklé.

3. Vlasový kondicionér

- kivi
- pár lyžíc jogurtu alebo kokosového mlieka

Kivi roztlačte a zmiešajte s niekoľkými lyžicami jogurtu alebo kokosového mlieka. Naneste zmes na vlasy, zamerajte sa najmä na končeky a nechajte pôsobiť 15až 20 minút.

4. Vlasové tonikum

- kivi
- voda
- jablčný ocot

Zmiešajte kivi so šálkou vody a lyžičkou jablčného octu. Po umytí šampónom vmasírujte tonikum do pokožky hlavy a vlasov. Pred opláchnutím ho nechajte niekoľko minút pôsobiť, potom zmyte. Výsledkom bude zdravá pokožka hlavy.

5. Kivi vlasové sérum

- kivi
- niekoľko polievkových lyžíc kokosového alebo mandľového oleja

Kivi roztlačte a zmiešajte s niekoľkými lyžicami kokosového alebo mandľového oleja. Aplikujte sérum na vlhké vlasy, najmä na končeky, aby ste udržali ich vlhkosť a skrotili krepovatenie.

Možné vedľajšie účinky

Hoci sa kivi vo všeobecnosti považuje za bezpečný produkt na vlasy, existuje niekoľko potenciálnych vedľajších účinkov, o ktorých by ste mali vedieť. Čo vám hrozí?

1. Alergická reakcia

Niektorí jedinci môžu byť alergickí na kivi, čo môže pri lokálnej aplikácii spôsobiť podráždenie pokožky, začervenanie alebo svrbenie. Pred použitím otestujte produkt z kivi na predlaktí.

2. Citlivosť na kyslosť

Kivi je vysoko kyslé ovocie, ktoré môže pri nadmernom používaní alebo ponechaní na vlasoch po dlhšiu dobu spôsobiť vysušenie alebo podráždenie.

3. Farbenie

Zelená farba kivi môže potenciálne zafarbiť svetlé vlasy, ak nie sú dobre opláchnuté.

4. Preťaženie bielkovinami

Kivi obsahuje značné množstvo bielkovín, ktoré pri nadmernom používaní alebo v kombinácii s inými vlasovými produktmi bohatými na proteíny môžu viesť k preťaženiu proteínmi. Výsledkom budú suché, krehké a poškodené vlasy.

Viac o téme: KiviVlasy Sedivenie vlasovStiepenie koncekov vlasovKivi vlasova kura
Nahlásiť chybu

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu

Lifestyle

Článkov: 9