Najmenej jeden rizikový faktor vzniku srdcovo-cievnych ochorení má deväť z desiatich Slovákov. Za tri hlavné sa považujú vysoký tlak krvi, fajčenie a dyslipidémia, čiže vysoký cholesterol.
Ako upozornil kardiológ a správca Slovenskej nadácie srdca Gabriel Kamenský, pacienti niekedy nemajú celkový cholesterol vysoký, problém však je, že majú veľmi málo tzv. dobrého cholesterolu.
Postačí preventívna prehliadka
Jediným prejavom zvýšeného cholesterolu je jeho zvýšená hladina v krvi. Následkom toho sa ukladá na steny ciev, čím vzniká ateroskleróza. Poruchu metabolizmu tukov možno odhaliť pomocou preventívnej prehliadky u všeobecného lekára.
"Keď sa dyslipidémia diagnostikuje, potom je už na lekárovi, či bude pacienta manažovať sám, alebo ho pošle k špecialistovi," priblížil Kamenský.
Zlý metabolizmus tukov majú napríklad ľudia s cukrovkou, preto cholesterol kontrolujú i diabetológovia, na cholesterol si zvyknú posvietiť aj kardiológovia.
Príčina nie je iba strava
Hromadenie zlého cholesterolu v krvi nie je iba vecou stravovania.
"To sme si mysleli v minulosti," skonštatoval Kamenský s tým, že príčinou je okrem životného štýlu aj vnútorné prostredie človeka a genetické predispozície.
Napríklad pri familiárnej hypercholesterolémii ide o dedičné ochorenie charakteristické prítomnosťou veľmi vysokej hladiny cholesterolu v krvi. Pozmenený gén vtedy bráni pečeni správne odstraňovať cholesterol.
Najlepšia prevencia? Strava a pohyb!
Veľmi vysoká hladina LDL cholesterolu, nazývaného tzv. "zlý" cholesterol, môže prispieť k upchatiu ciev a zvýšiť tak riziko vzniku srdcovocievnych ochorení v predčasnom veku. Jeho hladinu možno ovplyvniť stravovaním, v jedálničku by malo byť veľa ovocia a zeleniny. Bojovníkom so zlým cholesterolom je aj olivový olej, ktorého konzumáciu odporúča Kamenský denne. Dôležitý je aj pravidelný pohyb.
Pri potravinách sa nehovorí o dobrom a zlom cholesterole, toto rozdelenie sa používa iba pri jeho koncentrácii v krvi. V potravinách sa nachádza cholesterol ako látka.
Negatívny vplyv na výskyt vysokého LDL cholesterolu v krvi majú najmä nasýtené mastné kyseliny, ktoré sú najmä v spomínaných živočíšnych tukoch. Nebezpečné pre zdravú krv sú i transmastné kyseliny, ktoré zvyšujú LDL cholesterol a ešte k tomu znižujú podiel HDL cholesterolu. Nachádzajú sa najmä v stužených tukoch, margarínoch a jedlách z rýchleho občerstvenia.
Čítajte tiež: Ako vyčistiť tepny za 40 dní? Koniec vysokého cholesterolu v krátkom čase!