Sú vyhľadávanou potravinou pri anémii, fyzickej či psychickej únave, no ocenia ich aj mlsné jazýčky, ktoré si strážia hmotnosť. Po sušených figách siahajú mnohí v tomto období pred Vianocami, aby boli súčasťou sviatočného stola. Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) však zdvíha varovný prst a upozorňuje na ich škodlivosť!
Sušené figy predstavujú skvelú voľbu na spestrenie jedálnička, a to aj pri rôznych diétach. Na tento zdravší variant sladkosti nedá väčšina dopustiť hlavne v období vianočných sviatkov. Mali by ste si však dávať pozor na ich kúpu, kontrolóri zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) odhalili prítomnosť nebezpečnej látky v sušených figách.
Čítajte tiež: Nočná mora diabetikov ožíva: Môže prísť bez varovania v najnevhodnejšej chvíli!
Karcinogény ako hrozba
Až 20 520 kg sušených fíg bolo vrátených zo Slovenska do Turecka po tom, čo bol v nich nájdený nebezpečný karcinogén. Pracovníci ŠVPS kontrolovali 250-gramové balenia tohto sušeného ovocia (balenia s dátumom minimálnej trvanlivosti do 29. decembra 2018) značky DR. ENSA v sklade u prevádzkovateľa ENCINGER SK v Bratislave. Odobraté vzorky boli poslané a následne analyzované pracovníkmi v Štátnom veterinárnom a potravinovom ústave v Dolnom Kubíne.
"V dvoch podvzorkách bola zistená prítomnosť aflatoxínu B1 v množstve 18,92 a 16,37 µg/kg a suma aflatoxínov (B1, B2, G1, G2) v množstve 27,97 a 49,57 µg/kg," informovala ŠVPS na svojich stránkach.
Ide o veľmi silnú karcinogénnu látku, ktorá patrí do skupiny kontaminujúcich látok - mykotoxínov, teda sekundárnych metabolitov toxinogénnych vláknitých húb - plesní. Tvoria sa počas rastu rastlín, skladovania a transportu.
"Aflatoxíny sú látky produkované hubami Aspergillus flavus a Aspergillus parasiticus, niekedy označované aj ako skladové vláknité mikroskopické huby. K ich tvorbe prispievajú podmienky prostredia ako počasie, nevhodné podmienky skladovania, nevhodná poľnohospodárska prax. Aj pri dodržiavaní podmienok správnej poľnohospodárskej praxe, podmienok skladovania a transportu nie je možné tvorbu mykotoxínov úplne vylúčiť," povedala pre magazín Vysetrenie.sk Mgr. Zuzana Drobová z Úradu verejného zdravotníctva SR.
Toxické pre pečeň i obličky
Konzumáciou potravín s prítomnosťou týchto látok si človek môže privodiť nemalé zdravotné problémy! V ohrození sú dôležité telesné orgány.
"Potenciálne riziko na zdravie predstavujú v prípade ich vysokého príjmu prostredníctvom potravín. Aflatoxíny vykazujú predovšetkým toxický účinok na pečeň a obličky. Najčastejšími príznakmi intoxikácie sú nechutenstvo, gastroenteritídy," uviedla Mgr. Drobová.
Najvyššie prípustné množstvá aflatoxínov vo vybraných potravinách sú regulované harmonizovanou legislatívou EÚ pre oblasť kontaminantov v potravinách.