Soľte menej a riziko vysokého krvného tlaku sa vám zníži. (Zdroj: thinkstock.com)
Viete o tom, že príbeh o hypertenzii, teda vysokom krvnom tlaku, sa začína slovom soľ? Čím viac si jej doprajete, tým viac si koledujete o spomínaný problém. MUDr. Igor Bukovský má pre vás tipy, ako soliť menej a pritom zachovať chuť jedla!
- Nikdy nepridávajte soľ počas varenia, ale až pred dovarením – Soľ sa vstrebe do potravy a potom musíte jedlo posoliť aj na tanieri – takto spotrebujete asi o polovicu menej soli.
- Časť soli nahradia bylinky – Oregano, majoránka, bazalka, tymián, šalvia, rozmarín a pod.
- Nemajte soľ na stole – Všimnite si, ako si väčšina členov rodiny posolí jedlo bez toho, aby ho najprv ochutnala.
- Nesoľte prstami, soľ naberajte opatrne na špičku lyžičky alebo nožíka – Soľ je predsa nad zlato, vyplytvali by ste toľko zlata?
- Slané pečivo, crackery a orechy nahraďte pop-cornom, ktorý bude jemne ochutený bylinkami, surovými nesolenými orechami a pod.
- Obmedzte spotrebu nakladanej a konzervovanej zeleniny – Ak ste si ju nepripravili doma s len nevyhnutným minimom soli sami.
- Vyhýbajte sa spracovaným mäsám, údeninám a rybacím konzervám – Údeniny obsahujú až 70g soli/1 kg!
- Obmedzte spotrebu mliečnych výrobkov – Syry a bryndza obsahujú často viac soli ako údeniny.
- Nechajte potravinám prirodzenú chuť! – Objavte skutočnú chuť potravín: karfiol, ryža, kukurica, pohánka, kaleráb, paradajky, všetky pôvodné potraviny majú svoju prirodzenú a výbornú chuť!
- Pripravte sa na boj s chuťovými pohárikmi – Keď začnete dodržiavať uvedené odporúčania, bude sa vám jedlo nejakú dobu zdať fádne. No a čo? Chvíľu to vydržíte.
- Jedzte čo najviac surového ovocia a zeleniny – Podporujú regeneráciu slizníc a chuťové vnemy.
- Príjem soli môžete redukovať postupne.
- Nezabudnite: Víťazstvo nad soľou má mnohonásobnú hodnotu: chráni vás pred hypertenziou, rakovinou žalúdka, migrénou, osteoporózou a mnohými inými problémami.
Víťazstvo nad soľou je nad zlato!