Česká Štátna poľnohospodárska a potravinárska inšpekcia (SZPI) zamierila do obchodov, aby preverila kvalitu polotvrdých syrov dovážaných zo zahraničia. Prekvapivo, každý štvrtý produkt v teste nevyhovel požiadavkám na kvalitu. Medzi kontrolovanými polotvrdými syrmi boli aj obľúbené druhy, ako eidam, čedar či gouda.
Inšpekcia zhromaždila 121 vzoriek syrov, z ktorých bolo 64 výrobných šarží podrobených laboratórnej analýze. Pri laboratórnom testovaní pohorelo 15 šarží, teda približne štvrtina syrov, uvádza na svojej stránke česká Štátna poľnohospodárska a potravinárska inšpekcia (SZPI).
Čítajte viac: Pravá ovčia bryndza je slovenský skvost: Pomáha aj pri Crohnovej chorobe!
Podľa SZPI sú výsledky dôkazom, že niektorí zahraniční výrobcovia kvalitu predávaných syrov zanedbávajú. „U deviatich vzoriek rozbor preukázal vyšší ako deklarovaný obsah soli, u štyroch vzoriek nižší ako deklarovaný podiel sušiny na hmotnosti výrobku a u troch vzoriek nižší ako deklarovaný podiel tuku v sušine,“ spresnila SZPI.
SZPI hovorí o „klamaní spotrebiteľa“, pretože podiel sušiny a tuku v sušine sú rozhodujúcimi parametrami kvality syrov. „Vyšší ako deklarovaný obsah soli vo výrobku predstavoval u niektorých vzoriek až masívne nedodržanie výživových údajov z tabuľky výživových hodnôt, ktorú musia výrobcovia povinne uvádzať na obale,“ dodala česká inšpekcia.