Vyprážané mäso nie je len skúškou zdravia pre náš žalúdok. Podľa vedcov je škodlivý aj samotný proces vyprážania. Najväčšie riziko predstavuje tepelná úprava kuracieho mäsa a čínske pokrmy vysmážané na panvici.
Keď sa olej rozhorúči na panvici, do ovzdušia sa dostávajú jeho kvapôčky, ktoré znečisťujú vzduch v interiéri, tvrdia vedci z Texaskej technickej univerzity a Utažskej štátnej univerzity. Niektoré z kvapôčok sú také miniatúrne, že dokážu vo vzduchu „poletovať“ až pol hodinu! Bez riadneho vetrania preto hrozí ich vdýchnutie, uvádza Sciencedaily.com.
Čítajte viac: Dôvod, prečo by ste nemali vyhodiť mikrovlnku: Po tomto už nebudete veriť starému mýtu!
Podľa vedcov sa do vzduchu uvoľní najviac kvapôčok vtedy, keď sa olej dostane do kontaktu s vodou. Na to, aby sa drobné kvapôčky oleja rozpŕchli do priestoru, stačí aj malá kvapka vody a najhoršia situácia nastáva pri nekontrolovanom prskaní oleja z rozpálenej panvice. Vedci pozorovali a zaznamenávali reakciu oleja pomocou vysokorýchlostnej kamery. V laboratórnych podmienkach pripomínal ich experiment odpálenie výbušniny. Kvapôčky oleja sa pri ňom rozleteli na všetky strany.
Medzi potraviny, ktoré obsahujú množstvo vody, patria napríklad kuracie prsia. Ak je to možné, mali by ste mäso pripravovať pod pokrievkou a pri otvorenom okne. Ako uviedol Jeremy Marston, jeden z účastníkov výskumu na univerzite v Texase, výskum je dôležitý aj vzhľadom na obľúbenú prípravu čínskych jedál na panvici. Práve pre ne je typické „dolievanie“ vody. Podľa Marstona má znečistený vzduch v obydliach na svedomí milióny ľudských životov, do akej miery k nim však prispieva varenie a výpary z neho, to bude cieľom ďalších vedeckých výskumov.