Balenie potravín do alobalu je síce veľmi populárne, no má svoje riziká. Do hliníkovej fólie neraz dávame šunku alebo v nej grilujeme. Viete, za akých okolností by alobal nemal dôjsť do styku s jedlom?
Podľa nemeckého portálu Stern.de by ste mali byť opatrní najmä pri rajčinách, rebarbore, slaných rybách, feta syre, citrónoch, jablkovom pyré, nakladaných uhorkách, šalátoch, ananáse a šunke!
Čítajte viac: Je varenie na pare preceňované? Spraví pravý opak, ako si mnohí myslia!
Možno je použitie hliníkovej fólie praktické, ale podľa odborníkov nemusí byť najzdravšou voľbou. Hrozí totiž uvoľňovanie hliníka do potravín. V zásade platí, že by ste do nej nemali baliť nič slané či kyslé. Čím dlhšie je takéto jedlo v kontakte s hliníkovou fóliou, tým je riziko väčšie.
Hoci by sa mal nadbytočný hliník u zdravých ľudí z tela prirodzene vylúčiť, časť sa môže usadiť vo vnútorných orgánoch a kostiach. Preto je opatrnosť namieste a potraviny by ste v alobale mali skladovať len výnimočne. Nevhodné je tiež použitie alobalu pri grilovaní, pečení alebo na prikrývanie potravín. Hliník patrí medzi najzastúpenejšie kovy v zemskej kôre. Prirodzene sa vyskytuje vo vode, ale nájdeme ho aj v kozmetických produktoch, plechovkách či liekoch.