Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

PROBLÉM, ktorý môže prispieť k silnejšiemu KORONAVÍRUSU: Napáda PĽÚCA a ZHORŠUJE stav

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Zlá ústna hygiena môže byť spúšťačom mnohých chorôb. Ohroziť vás môže infarkt či mŕtvica. Výskum ukazuje, že problémom sú aj pacienti, ktorí bojujú s ochorením ďasien a zároveň s koronavírusom.

Nová štúdia varuje, že u ľudí, ktorých ústna dutina je v zlom stave, je deväťkrát vyššia pravdepodobnosť úmrtia, ak ochorejú na Covid-19. U pacientov s ochorením ďasien bola 4,5-krát vyššia pravdepodobnosť potreby pľúcneho ventilátora, ako sa píše na thesun.co.uk

Čítajte tiež: Na konzumáciu VAJEC môžete doplatiť: Toto MNOŽSTVO vraj uvoľňuje CHEMIKÁLIU do krvi

Ochorenie ďasien a koronavírus

Keď vypukla pandémia a ľudia ostali zatvorení vo svojich domovoch, u mnohých sa stav ústnej hygieny zhoršil, keďže mnoho dentálnych centier zatvorilo svoje brány. Odborníci však tvrdia, že pravidelné kontroly u zubára a dodržiavanie správnych hygienických návykov zabraňuje závažnému ochoreniu ústnej dutiny. 

Ako uviedol predseda Britskej stomatologickej asociácie Eddie Crouch, problémy s ďasnami má veľa ľudí, no závisí od organizmu, ako sa s tým vysporiada. U niektorých stačí, keď si začnú dôkladnejšie čistiť zuby, použijú medzizubné kefky a nite a je po probléme.

U pacientov, ktorí sú náchylní na agresívne ochorenie ďasien, je väčšia pravdepodobnosť, že sa nakazia koronavírusom,“ dodal Coruch.

Odborníci z madridskej univerzity Complutense v Španielsku analyzovali viac ako 500 pacientov s týmto ochorením. 

„Zápal v ústnej dutine prispieva k tomu, že koronavírus sa stáva silnejší,“ konštatoval novozvolený prezident Európskej federácie parodontológie Lior Shapira.

PROBLÉM, ktorý môže prispieť
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Správna orálna starostlivosť by podľa neho mala byť súčasťou zdravotných odporúčaní na zníženie rizika závažných následkov Covidu. Ako dodal, súvislosť medzi pacientmi s ťažkým ochorením ďasien a pľúcnymi chorobami je už známa.

Zdravý chrup chráni

Autori štúdie konštatovali, že dobré zdravie ústnej dutiny by sa mohlo stať rozhodujúcou súčasťou starostlivosti o pacientov s koronavírusom. 

Niektorí pacienti, ktorí bojujú s infekciou ďasien, môžu premnožené perorálne baktérie inhalovať, a tak si infikovať pľúca. Hrozí im, že budú potrebovať pľúcny ventilátor,“ myslí si jeden z autorov štúdie profesor Mariano Sanz. 

Ako dodal, to môže prispieť k zhoršeniu stavu pacientov s Covidom a zvýšiť riziko úmrtia. Nemocničný personál by mal podľa neho identifikovať pacientov s parodontitídou a s koronavírusom a na zníženie prenosu baktérií používať perorálne antiseptiká.

Môže poškodiť kosti čeľuste

Parodontitída je známa ako ťažké bakteriálne ochorenie ďasien. Jedná sa o vážnu infekciu, ktorá poškodzuje mäkké tkanivo. Ak sa nelieči, môže trvalo poškodiť kosti čeľuste. Vedie tiež k uvoľneniu a k strate zubov. Hoci je toto ochorenie nepríjemné, ide o bežný stav, ktorému sa dá zabrániť správnou ústnou hygienou. Odborníci tvrdia, že by ste si mali čistiť zuby najmenej dvakrát denne a používať medzizubnú kefku a dentálnu niť. Okrem toho by ste mali pravidelne absolvovať zubné prehliadky.

Príznaky parodontitídy:

  • zápach z úst
  • opuchnuté ďasná
  • citlivé ďasná
  • po umytí zubov vypľúvanie krvi
  • bolestivé žuvanie
  • strata zubov
  • medzery medzi zubami
  • ustupujúce ďasná
  • afty
Viac o téme: ZdravieZubyKoronavírus
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9