Pri príprave sviatočných jedál treba menej soliť. Odporúčané množstvo je najviac päť gramov soli v strave. Upozornili na to odborníci z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ).
Soľ možno podľa nich nahradiť bylinkami, sušenou zeleninou alebo koreninami.
"Do koláčov používajte menej tuku a cukru, pri príprave omáčok, koláčov a iných múčnych jedál uprednostnite namiesto bielej radšej celozrnnú alebo grahamovú múku. Majonézu skúste v receptoch nahradiť bielym jogurtom," uviedli.
Odborníci tiež odporučili, aby ľudia nezapíjali sladký koláč sladeným nápojom, ale nesladenou kávou, čajom alebo čistou vodou.
"Ak už recept obsahuje suroviny, ktoré už v sebe majú cukor, napríklad piškóty, jablká alebo čokoládová poleva, znížte množstvo pridaného cukru v recepte," doplnili.
Ktoré jedlá sú najlepšie?
Je podľa nich dôležité vybrať si typické vianočné pokrmy, ktoré telu prospievajú. Ide napríklad o med, cesnak, jablká či kyslú kapustu. Z vianočných jedál odporúčajú tiež ryby, ktorých mäso je podľa nich nízkoenergetické a ich bielkoviny sú biologicky plnohodnotné.
"Ryby sú zdrojom ďalších prospešných živín, napríklad omega-3 polynenasýtených mastných kyselín s dlhým reťazcom (EPA a DHA), vitamínov (A, B1, B2, B6, B12, C, D, E) a minerálnych látok," ozrejmili.
Pozor na vyprážanie
Odborníci namiesto vyprážania odporúčajú dusenie, pri ktorom sa umocnia výživové hodnoty rybieho mäsa.
"Počas vyprážania potravín sa pri vysokých teplotách tvorí chemická látka - akrylamid. Konzumovanie potravín s akrylamidom potenciálne zvyšuje riziko vzniku rakoviny," vysvetlili.
Riziko podľa nich možno znížiť správnym skladovaním surovín, ale i zmenou postupov pri tepelnej príprave pokrmov.
"Jednou z najdôležitejších zásad je vyprážať potraviny nie do hneda, ale do zlatista," dodali.